Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše recept

 

Máme pro vás recept na tradiční velikonoční jidáše. Tento recept máme vyzkoušený a jidáše jsou z něj skutečně krásně nadýchané. Pochutnejte si! 

Co budete potřebovat: 

500 g hladké mouky

60 g krupicového cukru nebo  použijte náhradní sladidlo, my doporučujeme např. Xylitol 

300 ml smetany na vaření

droždí

3 žloutky

150 g másla

nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu

cca 2 lžičky citronové šťávy

vanilkový cukr

špetka soli

případně rozinky, med a nasekané mandle

 

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek (pro usnadnění práce můžete použít také sušené droždí).
  2. Poté smíchejte cukr (nebo náhradní sladidlo), mouku, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a šťávu a změklé máslo. Na závěr přidejte smetanu. Vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout.
  3. Z vykynutého těsta je třeba vyválet válečky a zaplést je do požadovaných tvarů – představivosti se meze nekladou, tradičně se používají buď uzle (odkazující na smyčku z provazu, na kterém se Jidáš oběsil) nebo se těsto vytvaruje do písmene J, zkratky jména Jidáš.
  4. Při pečení použijte pečicí papír nebo plech vymažte máslem. Máte-li vytvořené jidáše, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout a nakonec je potřete žloutkem; jidáše budou díky tomu po upečení krásně lesklé.
  5. Pečte při teplotě 160–180 °C zhruba 25 minut.
  6. Podávat můžete pokapané medem a posypané nasekanými mandlemi.
  7. Přejeme krásné Velikonoce!
Zpět do obchodu