Máme pro vás recept na tradiční velikonoční jidáše. Tento recept máme vyzkoušený a jidáše jsou z něj skutečně krásně nadýchané. Pochutnejte si!
Co budete potřebovat:
500 g hladké mouky
60 g krupicového cukru nebo použijte náhradní sladidlo, my doporučujeme např. Xylitol
300 ml smetany na vaření
droždí
3 žloutky
150 g másla
nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
cca 2 lžičky citronové šťávy
vanilkový cukr
špetka soli
případně rozinky, med a nasekané mandle
Postup:
- Nejprve si připravte kvásek (pro usnadnění práce můžete použít také sušené droždí).
- Poté smíchejte cukr (nebo náhradní sladidlo), mouku, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a šťávu a změklé máslo. Na závěr přidejte smetanu. Vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta je třeba vyválet válečky a zaplést je do požadovaných tvarů – představivosti se meze nekladou, tradičně se používají buď uzle (odkazující na smyčku z provazu, na kterém se Jidáš oběsil) nebo se těsto vytvaruje do písmene J, zkratky jména Jidáš.
- Při pečení použijte pečicí papír nebo plech vymažte máslem. Máte-li vytvořené jidáše, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout a nakonec je potřete žloutkem; jidáše budou díky tomu po upečení krásně lesklé.
- Pečte při teplotě 160–180 °C zhruba 25 minut.
- Podávat můžete pokapané medem a posypané nasekanými mandlemi.
- Přejeme krásné Velikonoce!