Velikonoční beránek - 2 recepty

Velikonoční beránek recepty - dva druhy. Vyzkoušejte!

Netradiční recept na těsto


Co budete potřebovat:

2 vejce

1 pomazánkové máslo

200 g krupicového cukru nebo náhradní sladidlo (např. Xylitol)

4 lžíce mléka

200 g polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

máslo a hrubá mouka na formu

Postup:

  1. Oddělíme žloutky od bílku, z bílku vyšleháme tuhý sníh, pomazánkové máslo vyšleháme s krup. cukrem a postupně zapracujeme žloutky a mléko.
  2. Do krému vmícháme pol. mouku promíchanou s práškem do peč. a nakonec vmícháme sníh z bílků.
  3. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při teplotě 170°C asi 40 min.
  4. Upečeného beránka necháme chvilku zchladnout ve formě a poté opatrně vyjmeme a necháme vychladnout úplně. 
  5. Nakonec beránka pocukrujeme nebo polijeme polevou.

Tradiční recept na velikonočního beránka z piškotového těsta

Co budete potřebovat:

5 bílků

180 g másla

240 g cukru

1 van. cukr

5 žloutků

260 ml vlažného mléka

350 g polohrubé mouky

1 kypřící prášek do pečiva

moučkový cukr na posypání nebo čokoláda na polití

Postup:

  1. Bílky ušleháme na tuhý sníh. Máslo, cukr, van. cukr vyšleháme a pak po jednom přišleháváme žloutky, pak přidáme mléko a polovinu mouky s kypřícím práškem.
  2. Potom už vařečkou vmícháme sníh a až je vmíchaný, přidáme druhou polovinu mouky, mícháme opatrně, spíš překládáme, aby sníh nespadl a beránek zůstal nadýchaný.
  3. Formu beránka vymažeme tukem (já vymazávám sádlem, pak se krásně vyklopí) a vysypeme pol. moukou nebo strouhankou (zkoušela jsem obě varianty, pokaždé se mi vyklopil).
  4. Pak nalijeme těsto, uhladíme, přiklopíme druhým dílem beránka (vymažeme oba díly!!! ) a dáme do předehřáté trouby, pečeme na 190 stupňů asi tak 50 minut. Pak vyzkoušíme špejlí a uvidíme.
  5. Po vychladnutí dáme mašličku na krk, pocukrujeme nebo polijeme polevou
  6. Přejeme krásné Velikonoce! 
Zpět do obchodu