Netradiční recept na těsto
Co budete potřebovat:
2 vejce
1 pomazánkové máslo
200 g krupicového cukru nebo náhradní sladidlo (např. Xylitol)
4 lžíce mléka
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
máslo a hrubá mouka na formu
Postup:
- Oddělíme žloutky od bílku, z bílku vyšleháme tuhý sníh, pomazánkové máslo vyšleháme s krup. cukrem a postupně zapracujeme žloutky a mléko.
- Do krému vmícháme pol. mouku promíchanou s práškem do peč. a nakonec vmícháme sníh z bílků.
- Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při teplotě 170°C asi 40 min.
- Upečeného beránka necháme chvilku zchladnout ve formě a poté opatrně vyjmeme a necháme vychladnout úplně.
- Nakonec beránka pocukrujeme nebo polijeme polevou.
Tradiční recept na velikonočního beránka z piškotového těsta
Co budete potřebovat:
5 bílků
180 g másla
240 g cukru
1 van. cukr
5 žloutků
260 ml vlažného mléka
350 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
moučkový cukr na posypání nebo čokoláda na polití
Postup:
- Bílky ušleháme na tuhý sníh. Máslo, cukr, van. cukr vyšleháme a pak po jednom přišleháváme žloutky, pak přidáme mléko a polovinu mouky s kypřícím práškem.
- Potom už vařečkou vmícháme sníh a až je vmíchaný, přidáme druhou polovinu mouky, mícháme opatrně, spíš překládáme, aby sníh nespadl a beránek zůstal nadýchaný.
- Formu beránka vymažeme tukem (já vymazávám sádlem, pak se krásně vyklopí) a vysypeme pol. moukou nebo strouhankou (zkoušela jsem obě varianty, pokaždé se mi vyklopil).
- Pak nalijeme těsto, uhladíme, přiklopíme druhým dílem beránka (vymažeme oba díly!!! ) a dáme do předehřáté trouby, pečeme na 190 stupňů asi tak 50 minut. Pak vyzkoušíme špejlí a uvidíme.
- Po vychladnutí dáme mašličku na krk, pocukrujeme nebo polijeme polevou
- Přejeme krásné Velikonoce!