Boží milosti s vínem

Boží milosti s vínem, recept

 

Staročeské Boží milosti se tradičně připravují na Velikonoce, málokdo je však v dnešní době umí udělat. Máme pro vás recept, který je osvědčený a Boží milosti připravené podle něj jsou mimořádně chutné. Překvapte své blízké velikonočním cukrovím! 


Co budete potřebovat:

250 g mouka hladká pšeničná

50 g máslo

50 g cukr moučka

2 ks žloutek

2 polévkové lžíce víno bílé

1 špetka soli


Postup:


1. Mouku prosejeme s cukrem, přidáme k ní žloutky, máslo, víno a sůl a vypracujeme těsto.

2.Těsto zpracováváme asi 15 minut, až je dokonale elastické, vláčné a lesklé. Pokud by bylo těsto příliš suché až drobivé, můžeme do něj přilít trochu vína.

4. Následně je alespoň 10 minut vytloukáme o vál nebo válečkem. Dobře vypracované těsto poznáme podle toho, že se v něm začnou tvořit vzduchové bubliny a praská pod rukama.

6. Z těsta uhněteme kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme odležet do ledničky – minimálně na jednu hodinu, lépe však na celou noc.

7.Těsto rozválíme na co nejtenčí placku, pokud to půjde, tak bez podsypávaní moukou. Z těsta vykrajujeme různé tvary – trojúhelníky, obdélníky, kosočtverce. V každém tvaru uděláme uprostřed několik zářezů. 

9. Smažíme buď přímo takto celé nebo je díky zářezům různě propleteme, dozlatova ve vysoké vrstvě oleje nebo sádla (v sádle jsou lepší) rozehřátého na 175°C.

11. Necháme okapat na papírovém ručníku a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Zpět do obchodu